Bu Meslekleri Seçerseniz, Gelecekte İşsiz Kalabilirsiniz

23.11.2017
981
Bu Meslekleri Seçerseniz, Gelecekte İşsiz Kalabilirsiniz

Gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı olumlu etkileri saymakla bitiremeyiz. Geçmişte büyük emek ve zaman harcayarak gerçekleştirebildiğimiz işleri akıllı makineler sayesinde dakikalar içinde gerçekleştirebiliyoruz. Ancak bir de madalyonun diğer yüzü var. Teknoloji, pek çok sektörde istihdam rakamlarını önemli ölçüde düşürürken, yakın gelecekte bazı mesleklerin tarihe karışmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Geleceği Olmayan Meslekler

Aşağıda gelişen teknolojinin bir parçası olarak doğan ancak yakın gelecekte teknolojinin ta kendisine yenik düşerek geçmişin bir parçası olarak kalacak olan meslekleri sizler için sıraladık. İşte geleceği olmayan meslekler:

1 – Pilotluk

pilot

Yakın geçmişin ve günümüzün en gözde meslekleri arasında yer alan pilotluk, gelecekte sadece anılarda kalacak gibi görünüyor. Zira, otonom uçuş teknolojileri zirve yapmış durumda ve yavaş yavaş uygulanmaya başlıyor. Uçaklarla seyahat eden kişilerin %17’si pilotsuz bir uçağa binmeyi tercih etmeyeceğini söylese de, havayolu şirketleri 35 milyar dolar tasarruf anlamına gelen pilotsuz uçak teknolojisine sarılmış durumdalar.

2 – Gazete, Dergi vb. Basma

matbaa

Yeni medya” daha önce sitemizde işlediğimiz bir konu. Medyanın dijitalleşmesiyle şimdiden satış rakamlarında büyük düşüş yaşanan dergiler ve gazetelerin basıldığı işletmelerde istihdam rakamları düşmeye başladı bile. Kısa süre sonra bu gibi işyerlerinde çalışabilmek imkansız hale gelecek.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Başlangıçta Hiçbir Şeyi Olmayıp Bugün Herşeye Sahip 5 Girişimci

3 – Editörlük

editör

Gazete ve dergi editörü olmak son derece prestijli ve eğlenceli meslekler. Ancak içerik editörlüğü ve web tasarımcısı gibi yeni meslekler şimdiden etkisini göstermeye başladı. Gelecekte basılı yayın editörü olmak iş sıkıntısı çekmenize sebep olabilir.

4 – Balıkçılık

balıkçılık

Günümüzde makineler ağ atma, ağların toplanması, balıkların taşınması ve depolanması gibi balıkçılıkla ilgili süreçlerin büyük çoğunluğunu hallediyor. Bu sebeple sektördeki insan ihtiyacı en az %5 azalmış durumda.

5 – Endüstriyel İşçilik

asgari ücret 2018

Enerji üretim ve dağıtım sektörleri, metal ve plastik parça üretimi, otomobil fabrikaları gibi önemli istihdam sağlayan işletmelerde robotik üretim ve makinaların etkisi sebebiyle işçilere duyulan ihtiyaç giderek azalıyor. İyi kazandıran bu sektörlerde bir çalışan olmayı düşünüyorsanız birkaç yıl sonra iş bulma şansınız %10 daha az olacak.

6 – Seyahat Acentası Sahibi Olmak

seyahat acentası

Seyahat acentaları geçmişle kıyaslayınca önemini giderek yitiriyor. Ve insanlar tatillerini internet üzerinden kolaylıkla organize etmeyi sürdürdükçe bu önlenemeyecek. Sonuç kaçınılmaz bir çöküş olacaktır. Bu sebeple büyük seyahat acentaları tamamen internet ortamına odaklanmış durumda.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Prova Mankenliği Yapmak

7 – Radyo-Televizyon Çalışanı

gazeteci

Reklam pastasındaki büyük paylarını yavaş yavaş dijital medyaya teslim eden bu sektör, ayakta kalabilmek için çareyi çalışan sayısını azaltmakta buluyor. Radyo ve televizyon sektöründe çalışmayı düşleyenler dikkatli olmalı. Kısa vadede bu sektörlerde iş bulmak zorlaşacak.

9 – Çiftçilik

iftçi

Son yüz yılda makineli tarımın muazzam yükselişi bugün dünya nüfusuna yetecek ürünün üretilebiliyor olmasının yegane sebebi. Ancak hala artan makineleşmeye ayak uyduramayan çiftçiler yakın gelecekte çiftçilik yapamayacak hale gelecek.

10 – Postacılık Hizmetleri

postacı

Bir düşünsenize, sadece 20 yıl önce birbirimize kartpostal ve mektup gönderiyorduk. Günümüzde ise e-posta göndermek bile demode. Anlık mesajlaşma uygulamaları ile posta hizmetlerinden faydalanmayı gereksiz kılıyor. Şu an ağırlıklı olarak kurumların kullandığı posta hizmetleri yakın gelecekte yok olmaya mahkum.

Bir önceki yazımız olan Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği başlıklı makalemizde Acil Bakım ve Ambulans Programı ve Acil Bakım ve Ambulans Teknikeri hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.