Geleceğin Meslekleri: Mekatronik Mühendisliği

01.05.2018
1.070
Geleceğin Meslekleri: Mekatronik Mühendisliği

Artık takip etmekte zorlandığımız teknolojik gelişmeler, yüzyıllardır yaşamın bir parçası olan bazı meslekleri tarihe gömerken çok sayıda yeni mesleği de hayatımıza kattı. Bu mesleklerden birisi de mekatronik mühendisliği. Günümüzde makine, bilgisayar ve elektronik teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bir parçası olarak doğan bu meslek bazen robot mühendisliği olarak da anılıyor. Çok sayıda farklı sektörde iş imkanı sunan bu alan son dönemde üniversitelerin en gözde bölümlerinden birisi haline geldi ve mekatronik mühendisliği geleceğin meslekleri arasına adını yazdırmış durumda.

Mekatronik Mühendisliği Nedir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi elektronik, bilgisayar ve makine teknolojisinde yaşanan gelişmeler ışığında endüstriyel otomasyonda gelişmiştir. Dolayısıyla üretim safhasında robotların ve programlanmış akıllı makinelerin kullanımı adeta kaçınılmaz bir hal almıştır. İşte tam da bu noktada farklı mühendislik alanlarını bir araya toplayan yeni bir mühendislik ortaya çıkmıştır: Mekatronik mühendisliği. Peki, mekatronik mühendisliği nedir?

Akıllı makineler tasarlayan mekatronik mühendisleri bunu başarabilmek için elektrik-elektronik, makine ve yazılım konusunda ileri seviyede donanımlı olmak zorundadır. Dolayısıyla bu meslek, bu üç mühendislik alanının bir araya gelmesi ile doğmuştur ve herhangi birisinden bağımsız olarak düşünülemez. Robota ya da akıllı makineye gücü sağlayacak motor için elektrik ve elektronik, bu gücün iletileceği hareketli parçalar ve mekanizmalar için mekanik ve tüm sistemlerin kontrolü için bilgisayar yazılımcılığı konusunda uzman olmak gerekmektedir. Tüm bu özellikler bir mekatronik mühendisinde bir arada toplanmıştır.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Dünyanın En Zenginleri

Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar?

Basit makineleri, işlevsel ve akıllı sistemlere dönüştürerek üretim gücünü, kullanım kolaylığını ve verimliliğini artıran mekatronik mühendisleri bu özellikleri sayesinde çok sayıda farklı sektörde iş bulabilir. İnsan gücüne duyulan ihtiyacı minimuma indirecek endüstriyel makinelerin tasarımı ve geliştirilmesi ilk akla gelen sektör olmakla birlikte, tarım makinaları, otomobil teknolojileri, savunma sanayii, sağlık, robot teknolojileri ve mikro elektromekanik sistemler en çok ihtiyaç duyulan sektörlerdendir. Mekatronik mühendisi ne iş yapar sorusunu daha açık bir şekilde şöyle cevaplayabiliriz:

Mekatronik mühendisi, endüstriyel makineler ve robotik kollar tasarlayarak insan gücüne duyulan ihtiyacı minimuma indirir. Zorlu ameliyatlarda kullanılacak mikro robotlar geliştirerek müdahale imkanını ve olumlu sonuçlar alma şansını artırır. Hastalıkların teşhisinde kullanılan görüntüleme sistemlerini geliştirir. Modern otomobillerde kullanılan konfora ve güvenliğe yönelik tüm sistemlerin geliştirilmesinde rol alır. Üretim sürecini, hızlandıracak pratik makineler ve çözümler üretir. Otomatik kapı, görüntüleme sistemi teknolojileri, iş makineleri, elektronik kontrol sistemleri, beyaz eşya ve uçak sanayisinde çok önemli görevler üstlenir.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Sahilde Plajda Para Kazanmak
mekatronik
Mekatronik hakkında

Mekatronik Mühendisi Maaşı Ne Kadar

Yukarıda okuduğunuz gibi günümüzde çok ama çok önemli olan teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması noktasında doğrudan rol alan mekatronik mühendisleri zorlu bir eğitim sürecinden geçerler. Küçük ölçekli şirketlerde görev alabilecekleri gibi dünya çapında faaliyet gösteren teknoloji devlerinde de görev alabilirler. Bu sebeple mekatronik mühendisi maaşı değişkendir. Ancak küçük ölçekli bir işletmede görev alacak yeni mezun bir mühendis bile 7.000-9.5000 TL seviyesinde maaşla işe başlar. Dev şirketlerde on binlerce dolar maaşla çalışan mekatronik mühendisleri bile var.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü Nasıl Okunur

Ülkemizde çok sayıda devlet ve vakıf üniversitesinde mekatronik mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde en çok rağbet gören bölümlerden birisi olan bu alan ülkemizde henüz hak ettiği değeri görememiştir. Ancak kaçınılmaz bir şekilde bu mühendislik geleceğin meslekleri arasında yerini alacaktır. Mekatronik mühendisliği taban puanları tercih eden öğrenci sayısına göre her yıl değişiyor, değişecektir. Mekatronik mühendisliği geleceğin meslekleri arasına  girdi, esas mesele okuldan mezun olmak değil, okurken ileriyi planlamaktır.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Ek Gelir İçin İlginç Yöntemler

Bir önceki yazımız olan 2021'de En İyi İş Fikirleri başlıklı makalemizde 2021 yılı karlı iş fikirleri, cep telefonu tamiri kursu ve Çok kazandıran işler hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.