Türkiye’nin Kanayan Yarası; İşsizlik!

16.12.2018
528
Türkiye’nin Kanayan Yarası; İşsizlik!

Türkiye’ninen önemli sorunları arasında yer alan işsizlik son 3 ayda hızlı bir tırmanış gösterdi. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını içeren işsizlik raporunda artışın yüzde 10.8’leri bulduğu bildirildi.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan veriler ışığında yapılan değerlendirmeye göre 2018 yılı Temmuz ayı baz alınarak geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında 15 yaş ve üstü işsiz sayısının 435 bin civarında artış tespit edildi. Böylece toplam işsiz sayısı 15 ve üstü yaş baz alındığında 3 buçuk milyona dayandı.

Tarım dışı işsizlik aynı dönemde 1.3 puan oranında artarak yüzde 13.7’ler düzeyine ulaştı. Bu rakam bütün gelişmiş ülkelerdeki temel işsizlik verilerine oldukça uzak görünüyor.

TÜİK tarafından paylaşılan verilerde aynı dönem için genç nüfus olarak kabul edilen 15-24 yaş arasındaki işsizlik ise 1.6 puan yükselerek yüzde 20 seviyesine çıktı. Genç nüfusun işsizlik artış oranı aynı dönemde 1.6 puan seviyesine ulaştı.

15 yaş ile 65 arasındaki işsizlik artışı yüzde 11.5 seviyelerine ulaştı. Burada da işsizlik artış oranı 1,2 oranında olduğu gözlendi. Türkiye’de aynı dönemde işe yerleşme sayısı ise önceki yılın aynı döneminde kıyaslandığı zaman 323 bin kişi istihdam edildi. Toplamda 27 buçuk milyon insan istihdam edilmiş gözüküyor. İşe girme oranı 0,1 oranında azalarak yüzde 46.7 seviyelerine ulaştı.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Çevreci Poşet Üretimi Yapmak
sizlik
İşsizlik Oranı

Aynı dönemde tarım alanında istihdam eden işçi sayısı da yaklaşık 257 bin civarında azaldı. Tarım dışında ise çalışan işçi sayısı 580 civarında artış gösterdi.Tarımda istihdam edilen işçi sayısı yüzde 2, hizmetler yüzde 7.4, inşaat yüzde 19, sanayi yüzde 21 düzeyinde ise tarım sektörü olarak dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı veriler göre geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman tarım sektöründe çalışanların oranı yüzde 1.2, sanayi sektöründe bu durum 0,3, inşaat sektöründe 0,1 gerilerken, hizmet sektöründe bu durum 1,6 puan artış olarak dikkat çekiyor.

2018 yılının Ağustos ayı işgücü ise geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yaklaşık 760 bin kişi artış göstererek 31 milyon seviyesine ulaştı. Böylece işgücüne katılım oranı da yarım puan artış göstererek yüzde 52.6 olarak tespit edildi.

Yine aynı dönem ele alınarak yapılan karşılaştırmada kadınların işgücüne katılım oranı bir puan artış göstererek 33.1 olurken, erkeklerin işgücüne katılım oranı hiç değişiklik göstermedi ve yüzde 72.6 olarak kaldı.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Düşük Sermayeli İş Fikirleri

Bir önceki yazımız olan Catering Firması Açmak İçin Bilinmesi Gerekenler başlıklı makalemizde Catering firması nasıl açılır, Catering sektörüne girmek ve Catering şirketi açmak hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.