İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
Mantarlar eski çağlardan beri insanoğlunun menüsünde önemli bir yere sahip olmuştur. Nüfusun artışıyla birlikte mantar yetiştiriciliği de önemli bir sektör haline gelmiş ve küçük yatırımlarla bile çok kazandıran bu meslek çok sayıda kişi için gelir kaynağı haline gelmiştir. Daha önce kültür mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bir yazı hazırlamıştık. Bu kez ise daha çok talep gören istiridye mantarı yetiştiriciliği konusuna değineceğiz.
Evde İstiridye Mantarı Yetiştirmek
İstiridye mantarına olan talep son yıllarda giderek arttı. Düşük maliyetle üretiminin yapılabilmesi, pazarının genişliği sebebiyle hemen satılabilmesi ve zarar etme riskinin az olması sebebiyle evde istiridye mantarı yetiştirmek girişimcilerin gözdeleri arasında. Bu yönteme ek gelir elde etmek için başvurabileceğiniz gibi mantar üretimini ticari hayatınızın merkezine de koyabilirsiniz.
Kompost Nedir?
Mantar üretimine başlayacak olan kişilerin ilk duyduğu kelimelerden birisidir kompost. Fotosentez yapmayan bir bitki olan mantar, beslenebilmek için azot, vitamin ve mineral bakımından zengin özel bir toprağa ihtiyaç duyar. İste kompost bu toprağa verilen addır. Kültür mantarı kompostu ile istiridye mantarı kompostu birbirinden farklıdır. Bu sebeple girişimci kompost hakkımde bilgi sahibi olmalıdır.
Kompost, organik maddelerin işlenmesi sonucunda elde edilir. İsterseniz kompostu kendiniz üretebilir ya da satın alabilirsiniz. Bu toprakta yetişecek olan istiridye mantarlarının hasatına yaklaşık 30 gün sonra başlanır ve hasat yakşık olarak 50 gün sürer.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği için kullanacağınız alanın yeterli nem ve sıcaklıkta tutulması gerekir. Bu sebeple ürün yetiştireceğiniz alanın ısıtılması ve nem dengesinin korunması kolay olmalıdır. Birçok küçük girişimci 100 metrekarelik bodrum katlarını kiralayarak işe başlamaktadır. Hazırlanan bir raf sistemine yerleştirilen içi kompost malzeme dolu çuvallara bırakılan tohumlar, uygun sıcaklık(26 C) ve %70-80 nem üretim için yeterlidir.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti
Merdiven altı üretim olarak tabir edilen ve genellikle işe yeni başlayan girişimcilerin tercih ettiği yöntemde küçük yatırımlarla üretime başlanabilir. Yetiştirme alanının yani mantarhanenin boyutuna göre, kompost malzemenin hazır alınıp alınmayacağına ve hazırlanacak rafların fiyatına göre istiridye mantarı yetiştiriciliği maliyeti değişecektir. Bu tarz girişimler için birkaç bin lira yatırım yeterli olacaktır.
Ancak, modern ve teknolojik bir tesis kurup büyük miktarlarda üretim yapabilmek için 500-750 bin TL seviylerinde yatırıma ihtiyaç bulunuyor.
İstiridye Mantarı Yetiştirmek Karlı mı?
Bu işi yapmak karlı bir yöntemdir. Bilinçli bir şekilde üretildiği takdirde kolaylıkla yetişen mantarlar kısa süre içerisinde yapılan yatırımın karşılığını verir. Pazara ya da market raflarına düştüğünde çok daha pahalı fiyatlara satılan istiridye mantarının üretici fiyatı kilogram başına 10 TL civarındadır.
İstiridye mantarı yetiştiriciliği oldukça karlı ve az yatırımla yapılabilen bir iştir. Ancak her işte olduğu gibi bilinçli ve doğru yöntemlerle çalışmak son derece önemlidir. Aksi takdirde düşük verim sebebiyle hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Sitemizdeki diğer ek iş seçeneklerini incelemeyi unutmayın.
Bir önceki yazımız olan 2021'de En İyi İş Fikirleri başlıklı makalemizde 2021 yılı karlı iş fikirleri, cep telefonu tamiri kursu ve Çok kazandıran işler hakkında bilgiler verilmektedir.