2018 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

02.01.2018
1.058
2018 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Asgari ücretin ardından 2018 işsizlik maaşı ne kadar sorusu da cevabını buldu. İşini kendi isteği dışında ve herhangi bir kusuru olmadan kaybeden kişilere verilen işsizlik maaşının 2018 rakamları belli oldu. İşini kaybetmiş olmanın yarattığı maddi yıkımı bir nebze olsa da rahatlatan bu uygulamada yeni rakamlar belirlendi.

2018 İşsizlik Maaşı

İşini kaybedenlerin talep edebileceği bu ücret belirlenirken asgari ücret de esas alınıyor. Dolayısıyla asgari ücrete yapılan zam 2018 işsizlik maaşını da etkiliyor. Buna göre 2018’de işsizlik maaşı alanlara en az 811 TL, en çok 1.623 TL ödenecek. Geçen sene ise en düşük maaş 710 TL, üst sınır ise 1.421 TL idi. İşsizlik Maaşı hakkında tüm detayları öğrenmek için lütfen tıklayınız.

işsizlik maaşı

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Peki, işsiz kalan vatandaşlarımız ne kadar maaş alabileceğini hesaplayabilir mi? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır sorusunun cevabı çalıştığınız dönemdeki kazancınıza bağlı olarak değişir. Buna göre, çalıştığınız dönemde aldığınız son 4 aylık brüt maaşın yüzde 40’ı oranında işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız. Ancak, bir üst limit olduğunu unutmamak gerekiyor. Buna göre alacağınız işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemez. Dolayısıyla çalıştığınız dönemde 10.000 TL maaş alıyor da olsanız alacağınız maksimum işsizlik maaşı 1.623 TL olacaktır.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  2018 Yılının Trend İş Fikirleri

İşsizlik Maaşı Alabilir miyim?

Bu arada işsizlik maaşı alabilmek için bazı şartların da oluşmuş olması gerekiyor. Öncelikli kural işten çıkarma sebebinin sizin bir kusurunuz olmaması gerekiyor. Öte yandan kendi isteğiyle işten ayrılanlar bu maaştan yararlanamıyor. Diğer bir kural ise işten çıkarıldığınız günden önceki 120 gün boyunca sürekli çalışmış olmanız. Son 3 yıl süresinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış olmanız ve uygun çıkış kodu ile işten ayrılmış olmanız gerektiğini de belirtmekte fayda var.  Son olarak ise işten çıkarıldıktan sonra ilk 30 gün içerisinde işsizlik maaşı için başvurunuzu yapmış olmalısınız.

İşsizlik Maaşı için Nasıl Başvurulur?

İşsizlik maaşı başvurusu için tek kanal e-devlettir. E-devlet üzerinden yapacağınız başvuru incelenerek karara bağlanır ve size tebliğ edilir. Aşağıdaki işsizlik başvurusu yapabileceğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz. Burada e-devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.

https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu

Bir önceki yazımız olan En Çok Kazandıran Ek İşler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.