Enerji Üretim Tesisi Açmak
Yenilenebilir enerji kaynakları hızlı tüketiliyor. İnsanoğlu da bu duruma çözüm bulmak için doğaya zarar vermeyen hiç tükenmeyecek enerji kaynaklarını araştırıyor. Aklınıza gelebilecek her türlü potansiyeli değerlendirerek günlük hayatta kullanmak amacıyla enerji üretimi yapmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İnsanlığın hayatını idame ettirebilmesi için olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisi şüphesiz enerjidir.
Enerji nedir?
Ortaokul sıralarından itibaren bizlere öğretilmeye başlanan enerji skaler bir büyüklüktür. Yani bir ağırlık ve uzunluk gibi iş yapabilmek için gerekli olan bu skaler büyüklük hayatımızın en önemli parçası olarak bilinmektedir. Kişisel olarak da enerjiye ihtiyacımız var. Bunun için önlemler alınır, sağlıklı besleniriz. Enerji depolarız çünkü gündelik işlerimizi yapmak için bize ihtiyaç olan işlerin yürütülmesi için de farklı enerjiler kullanmamız gerekir.
Kaç çeşit enerji türü var?
Fizik derslerinde 8 çeşit enerji olduğunu öğrenmiştik. Bunların ışık enerjisi, ısı enerjisi, kinetik enerji, potansiyel enerji, kimyasal, nükleer ve elektrik enerjisi olduğunu öğrendik. Hatta sesin bile bir enerji olduğunu öğrenince pek düşünmemiştik. Durum ve konum itibarıyla cismin sahip olduğu enerjiye potansiyel enerji, kinetik enerji ise enerji elde etmek için cismin sabit kalmaması gerekiyor. Yani hızlı olması neticesinde biriken enerji kinetik bir özellik arz etmektedir.
Isı enerjisi cisimlerin sıcaklığı sebebiyle ortaya çıkan enerji çeşididir. Örnek olarak jeotermal tesislerde ortaya çıkan enerji diyebiliriz.
Elektrik enerjisi başlı başına anlatılacak bir konudur. Ülkemizde şu anda en çok ihtiyaç duyulan ve üzerinde kafa yolla konulardan birisidir. Enerji üretim tesisi kurmak isteyenlerin tamamına yakını elektrik enerjisi elde etmek amacıyla tesisler kurmayı planlamaktadır. Bu sebeple Aklımıza gelen her ortamda elektrik üretmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bizim konumuz burada ayrılacak, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik santralleri başta olmak üzere kolay ve doğa dostu enerji elde etmek üzerine olacaktır.
Enerji türlerinden RES, GES en çok üzerinde düşünülen, insanların ihtiyacın giderilmesi noktasında çalışılan bir alandır.
Kimyasal enerji çeşidi de maddelerin en çok yakılarak veya başka işlemler yapılarak ortaya çıkardığı kimyasal reaksiyon olduğunu ve bunun sonucunda ortaya çıkan bir enerji türü olarak söyleyebiliriz.
Nükleer enerji daha çok devlet kontrolü altında elektrik üretimi yapılan santraller diyebiliriz. Füzyon sonucunda meydana çıkan elektrik enerjisi dünyanın çoğu ülkesinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Ses enerjisi elektrik üretimi için çok uygun olmadığından bu alanda enerji üretim tesisi kurmak veya işletme düşüncesine girmek henüz erken gibi. Fakat çok uzun vadede ihtiyaç olması durumunda sesten elektrik enerjisi üretimi de mutlaka yapılacaktır.
Enerji dönüşümü nedir?
Üretilen enerji kesinlikle kaybolmaz. Bir enerji bir başka enerjiye dönüşebilir. Örneğin kinetik enerji, potansiyel enerji dönüşebilir. Kimyasal enerji de ısı enerjisine dönüşebilir. Asla enerji ortadan kaybolma. Daha ileri gidersek dünya ya da evrendeki enerjilerin toplamı asla değişmez. Bu enerjinin korunumu olarak adlandırılır.
Buraya kadar yazımızın okuyanlar enerji üretim tesisi kurmak için neler yapılması gerektiğini okumak,görmek istedi ama bulamadılar, haklısınız. Ancak o konu başlı başına farklı ve enine boyuna maliyetleri hesap edilmesi gereken özel bir konudur. Ayrı bir yazımızda onu da kalemi alıp sizlere yardımcı olmak istiyoruz.
Şimdiden sizlere bazı ipuçları verebiliriz. Enerji üretim tesisi kurmak isteyenlere devlet desteğinden, diğer sübvansiyonlar bulunmaktadır. Örneğin ürettiğimiz enerji 10 yıl devlet alım garantisi kapsamındadır. Ayrıca KDV muafiyeti olacaktır. Hangi enerji üretim tesisleri daha fazla kazandırıyor. Aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz. Maliyeti düşük olan, üretimi fazla olan enerji üretim tesisleri elbette daha karlıdır. ilk aklımıza gelenler de rüzgar enerji santralleri ve güneş panelleri sayesinde üretilen elektrik diyebiliriz.
Bir önceki yazımız olan 2021'de En İyi İş Fikirleri başlıklı makalemizde 2021 yılı karlı iş fikirleri, cep telefonu tamiri kursu ve Çok kazandıran işler hakkında bilgiler verilmektedir.