Güneş Enerjisi Üretim (GES) Tesisi Kurmak

06.03.2018
1.677
Güneş Enerjisi Üretim (GES) Tesisi Kurmak

En temiz ve tükenmeyen enerji kaynaklarından birisi olan güneş enerjisi üretim tesisi açmak için çalışmalar hızla yürütülüyor. Üstelik herkes imkanları ölçüsünde güneş enerjisinden istifade edebiliyor. En basitinden evlerin çatılarına güneş panelleri kurularak hem yerden tasarruf sağlanıyor hem de kullanılan elektrik ucuza getirilmiş oluyor.  İşi daha da büyütmek isteyen, ürettiği elektriği satarak para kazanmak isteyen girişimciler yer ve zemin ölçüleri nispetinde güneş enerjisi ile para kazanma imkanına kavuşuyor.

Bu konuda bilgi sahibi olmayan insanlara akademik çevrelerce seminer düzenlenerek sertifika programları yapılıp, nasıl verimli olunacağı ve bu işten nasıl gelir elde edileceği anlatılıyor. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü yenilenebilir enerji teknolojileri sertifika programına katılarak belge sahibi olabilirsiniz. Bunun neticesinde hemen kendi çatınızdan başlayarak çatı elektrik panelleri oluşturup kendi elektriğinizi üretmeye başlayabilirsiniz. Enerji sektöründen istifade edip işleri büyütmeniz için farklı girişimler yapılması şarttır. Eğitim programı çerçevesinde bilgi sahibi olursanız işleriniz daha düzenli ve planlı olur.

Güneş enerjisi tarlası

GES tarlası kurmak

Güneş  enerjisi ile elektrik tesisi kurmak isteyenler neler yapmalıdır

Boş arazisi olanlar bu konuda önemli avantaja sahip sayılır. Güneş  enerjisi tarlası kurmak enerji santralleri içerisinde en kazançlı yatırım olarak dikkat çekmektedir. Böyle bir düşünceniz varsa güneş enerjisi santralleri başvurunuz için Güneş Enerji Santral Kurumu’na müracaatta bulunmanız gerekiyor. Ayrıca araziniz için İl Tarım Müdürlüğü’ne giderek marjinal tarım arazisi olduğunu gösteren belge almanızda gerekmektedir.

Güneş enerjisi ile elektrik üretmek için neler yapılmalıdır

Eğer 1 MW boyutunda bir güneş enerji santrali kurmak istiyorsanız fazla finansman gerekmiyor. Üstelik lisans almanıza da gerek yok. Fakat bu işe girişiyorsanız para kazanmayı hedefliyorsanız 500 kilowatt güneş enerji santrali hedeflemeniz gerekir.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Part Time İş İlanları 2018

Geniş bir araziye sahip olmak bu iş için büyük bir avantaj teşkil etmektedir. Bunun için de yaklaşık 10 dönüm kare ya da dikdörtgen şeklinde bir arazi olması gerekmektedir. Bu  arazinin de hafif eğimli ya da marjinal tarım arazisi,  yani ekilip dikilmeyen özellikte olması gerekmektedir.

Böyle bir arazi temin ettiniz ve güneş enerjisi ile elektrik üretim tesisi kurmak için başlangıç yaptınız. Sonrasında fizibilite hesaplamaları yapılmalıdır. Bunun için profesyonel destek almanız esastır. Güneş Enerji potansiyeli hesaplaması da fizibilite çalışmalarının da ortaya çıkması gerekir. Yani  kar ve zarar hesaplaması yapılması şarttır.

Bütün  bu gerekenleri hazır ettiyseniz en zor bölüm olan çağrı mektubu alma işlemleri için girişimlerde bulunmak gerekiyor. Bunun için çağrı mektubu başvuru evraklarını bölgemizde faaliyet gösteren Elektrik Dağıtım şirketine teslim etmeniz gerekiyor. Yani güneş enerji santrali kurmak için başvuru yapmalısınız.

Bu işlemde başarıyla tamamlandı ise TEDAŞ proje aşamasına geçilmelidir. Proje işlemi de kabul edilirse artık güneş enerjisi üretim tesisi kurulum aşamalarına başlatabilirsiniz.

Enerji Üretim Tesisi

GES Enerji Üretim Tesisi

500 kilowatt güneş enerji santrali kurmak için ne kadar maliyet gerekir?

Bunu yukarıda belirttiğimiz gibi arazinizin büyüklüğüne göre hesap edebilirsiniz. 500 kilovatlık güneş enerji santrali korumak için yapılması gerekenler şunlardır. Bunlar arazinizin büyüklüğüne göre maliyet oluşturacaktır.

GES Proje  aşamasında gerekli maliyetler

Güneş enerjisi proje bedeli 15 20 bin.

İmar  izni için 15000

Proje onay bedeli için 7-8 bin

Güneş  panelleri: Güneş  enerji santralini maliyetini en çok artıran güneş panelleridir. Solar  panel çeşitleri ve markaları her geçen gün artmaktadır. Çünkü yenilenebilir enerji kaynakları insanların tek kurtuluşu olarak düşünülmektedir. Bu nedenle de bu sektörde firma ve çalışmalar hızla artmaktadır.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Organik Gübre İşi Nasıl Yapılır

Güneş panelleri fiyatları firmaların ve markaların sunduğu alternatifler ile belirlenir. Yeni  bir sektör olduğu için mutlaka her yerinde olduğu gibi Güneş panellerinden garanti aşaması en önemli konudur. Ayrıca teknik servisi ve bilgi birikimi de önemli konulardır.

Güneş enerjisi tarlası kurmak

500 kilovatlık güneş enerjisi tarlası kurmak isteyenlerin yaklaşık 5000 adet güneş paneline ihtiyacı vardır. Elbette bu örnek teşkil eden bir sayıdır. Siz arazinizin büyüklüğüne göre güneş paneli satın alıyorsunuz.

Güneş enerji santrali için gereken güneş panellerinin maliyeti wat başına hesaplanmaktadır. Bu  da 1 watt Güneş Elektrik enerjisi üretmek için 0,50 ile 0,90 dolar arasında hesaplanabilir.

Güneş enerji santrali kurmak için gerekli güneş panellerinin maliyeti de ortalama ile yapılabilir. Arazinin büyüklüğüne göre ortalama 0,60 ile 0,80 dolar ile çarpıp maliyeti hesaplayabilirsiniz.

Eviriciler (solar inverter): 500 kilovatlık güneş enerji santrali kurmak için yaklaşık 70-80 bin euro evirici maliyeti gerekmektedir.

Solar Konstrüksiyon: Yine aynı şekilde ihtiyacınız olan solar konstrüksiyon için 80000 Dolar civarında bir maliyet olduğunu hesap edebilirsiniz.

Güneş  enerji santrali için tek ve çift yönlü sayaçlar için ortalama 1000 lira civarında bir maliyet gerekmektedir.

 

Güneş panelleri için gerekli kablo maliyeti 500 kravat için 20 bin TL civarındadır.

Solar kablo maliyeti 10.000 lira civarında tutabilir.

Yıldırımdan korunmak için paratoner maliyeti ise 8000 TL civarındadır.

Trafo ve enerji nakil hattı için size gereken sermaye yaklaşık 100 ile 150 bin TL arasındadır.

Dikenli teller ya da çift kurmak için 10 bin TL civarında bir paraya ihtiyacınız var.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Kimsenin Aklına Gelmeyen Para Kazanma Yöntemleri

Güvenlik kamerası sistemi kurmak için 15-20 bin Türk Lirası para gerekiyor.

Güneş enerjisi üretim tesisi için gerekli olan kontrol ve idare binası da sizlere 20 bin lira civarında maliyeti ihtiyaç duymaktadır.

Güneş enerji santrali nakil hattı ve trafo maliyeti ise ortalama 120 bin Türk Lirası kadardır.

Güneş panellerini korumak amacıyla kurulacak çift veya dikenli tellerin maliyeti de 10.000 lira.

Santral  panellerinin kontrol ve idari işleri için gerekli maliyet 25 bin lira kadardır.

Alanda yapılan inşaat işleri için ise 100 bin liraya kadar bir maliyet hesaplayabilirsiniz.

Güneş  enerji santrali aydınlatma maliyetini de 15-20 bin lira tutarında hesaplayabilirsiniz.

Hesapta olmayan nakliye, konaklama, işçilik, nakliye SSK primleri gibi giderler ortalama 200 bin lira kadar tutabilir.

 

Arazi sizin değilse satın almak için 100-200 bin civarında bir maliyet ortaya çıkacaktır.

Kısaca, 500 kilovat elektrik üretecek bir güneş enerji santrali kurmak için gerekli maliyet yaklaşık 2 milyon TL gibi bir rakama tekabül etmektedir.

Ortalama olarak hesapladığım bu maliyetler fazla da olabilir, eksik de çıkabilir.  Güneş enerji santrali kurma düşünceniz varsa kısaca bilgi edinmemiz amacıyla kabaca bir hesap yaptık.

Bu  yazımız yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinden nasıl istifade etmek gerektiğini anlatmaktır. Bu temiz enerji kaynağını insanlığın hizmetine sunmak isterseniz elbette bu işlemleri yaparken para kazanma düşünceniz varsa ortalama maliyet hesabını da bilmeniz gerekir.

Bir önceki yazımız olan 2021'de En İyi İş Fikirleri başlıklı makalemizde 2021 yılı karlı iş fikirleri, cep telefonu tamiri kursu ve Çok kazandıran işler hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.