Yapı Ressamı Görevi İş İmkanları Maaşı

31.07.2020
733
Yapı Ressamı Görevi İş İmkanları Maaşı

Mesleki ve teknik liselerden mezun olup üniversitelerin 2 yıllık önlisans bölümünü bitiren kişilere yapı ressamı denir.

Yapı ressamı ne iş yapar?

Çalıştığı firmada mühendislerin kendilerine verdikleri projelerin bilgisayar ortamında hazırlayarak ilgili diğer personele uygun bir şekilde düzenler genelde maket haline getirip hazırlayan personeldir. Yani tasarlanmış projelerin maketini yapıp mimar ve mühendislere hazır hale getirilmesini sağlayan kişiye yapı ressamı adı verilmektedir. Bazılarının ressam kavramını kafasında farklı tasavvur edilebilir. Yani aslında herhangi bir boya, fırça, karakalem çalışması söz konusu değildir. Yaptığı, bilgisayar ortamında hazırlanmış olan yapı projelerinin maketini ortaya çıkarmaktır.

Son yıllarda inşaat firmalarının projelerini maket olarak görenler o sanat eserlerinin aslında yapı ressamı tarafından ortaya çıkarıldığını bilmelidir.

Yapı ressamının görevleri nelerdir

Elbette sadece projeleri taslakları maket haline getirmek yapı ressamlığının görevleri arasındadır ancak sadece bunları yapmakla işini tamamlamış olarak kabul edilmez. Benzer farklı görevler de yapılır. Bunlar; bina projelerinin taslağını bilgisayar ortamında çizip hazırlamak. Kendisine verilen statik hesapların uygun olarak detayların çizilmesi. Demir kullanım ölçeklerinin hazırlanması. Projenin orijinal halinin kopyalar ile çoğaltılıp gerekli düzeltmelerin yapılması. Tasarım halinde olan bina projelerinin aslına uygun bir şekilde küçültülerek çizilmesi. Çizimi gerçekleştirilecek olan projelerin mimari projelerini alarak bunlara uygun çizim kağıtlarını seçme. Masa üzerine çizme hazır hale getirme. En önemli görevlerden birisi de binanın yapılacağı arsanın alanının ölçülmesi, inşa edilecek yapının konumunun saptanmasıdır.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  İş İmkanı En Çok Olan Meslekler

Yapı ressamı hangi araç gereç ve ekipmanları kullanır

Yapı ressamının olmazsa olmaz aracı resim masasıdır. Beraberinde çizim yazılımları içeren bilgisayardır. Cetvel çeşitleri, pergel takımları, sembol şablonları, çeşitli kalınlıkta kalem türleri, rapido mürekkebi, ozalit kağıtlar, aydınger kağıdı, resim kağıdı, bantlar, raptiyeler, yapıştırıcılar, zımba, ofis malzemeleri Yapı ressamı için gerekli olan ekipmanlar arasındadır.

Kimler yapı ressamı olmalıdır

Yapı ressamı olmak için hayata geçirilecek olan tasavvurların önceden zihinde canlandırılması sonra çizilmesi için titiz, göz ve el eşgüdümü mükemmel kişiler olmalıdır. Şekil, maket ölçüm, matematik, fen konularında yeterli altyapıya sahip olmak  gerekli özellikler arasındadır.

Yapı ressamı
Yapı ressamı ne iş yapar?

Yapı ressamı çalışma şartları

Genelde temiz ve güzel aydınlatılmış çalışma ortamları içinde görev yaparlar. Çok iyi bilgisayar kullanabildikleri için işlerin çoğu masa başında geçer. Bazı durumlarda arazide ayakta ve yaya olarak yürüme icap edebilir. Yapı ressamı olan bir kişi sürekli olarak mimarlar ve mühendisleri gözetiminde çalışır. Çalışma şartları birçok meslek grubuna göre oldukça rahat ve eğlencelidir. Çok yorucu olduğu söylenemez.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Milyarderlerin Çocuklarına Yeni Yatırımı: Çince Öğrenmek

Yapı ressamı olmak için gerekli eğitim

Ortaöğretim sonrası meslek yüksek okullarına bağlı yapı ressamlığı önlisans programını bitirenler kendilerine verilen önlisans diploması ile bu ünvana kavuşur. Sonrasında genelde özel sektörde istihdam olanağı yakalar.

Yapı ressamı iş imkanları

Özel sektöre bağlı işletmelerde görev alabilirler. Mimarlık ve mühendislik ofislerinde, elektrik şirketlerinde, inşaat ve makine sektöründe olmak üzere geniş bir alanda iş imkanları mevcuttur. Yapı ressamı Devlet Su İşleri, Karayolları, yerel yönetimler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlarda da istihdam olanağı yakalar.

Son yılların gözde sektörü olan inşaat beraberinde müteahhitlik, mimarlık, mühendislik sektörüne istihdam ve iş imkanları sunmuştur. Bu bağlamda Yapı ressamı iş bulma olanakları açısından oldukça verimlidir.

Yapı ressamı ne kadar maaş alır

Çalıştığı kurumun ilkeleri ve tanıdığı sosyal haklar ve personeline ödenecek ücret değişkendir. Marka ve kurumsal bir firmada çalışanlar hem sosyal imkanlar açısından hem de yapı ressamı maaşı yeterliliği açısından önemli bir ayrıntıdır. Önceliğiniz Türkiye’de adından sıkça söz ettiren kurumsal bir firmada iş bulup çalışmak, sonrasında da minimum Asgari ücretin 2 katına yaklaşan maaş hakkı elde etmektir. Bu demek değildir ki diğer firmalar size hak ettiğiniz değeri ve ücreti vermeyecek. Her daim çalışan kişi herkes tarafından fark edilir ve çalıştığı kuruma getirisi oranında ücret teklif edilir.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  Yeni İş Kurma Kılavuzu

Bir önceki yazımız olan Catering Firması Açmak İçin Bilinmesi Gerekenler başlıklı makalemizde Catering firması nasıl açılır, Catering sektörüne girmek ve Catering şirketi açmak hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.