Kinoa Yetiştiriciliği Yapmak
Tarım alanında faaliyet gösteren girişimciler, yüksek kar oranlarına ulaşabilecekleri, pazar sorunu olmayan, dayanıklı ve az bakım gerektiren ürünleri sever. Tüm bu tanımlara uyan ve az yatırımla üretilebilecek bir bitki var. Kinoa yetiştiriciliği yapmak şu an çok revaçta ve çok kazançlı.
Her türlü iklim koşulunda yetişmeye uygun türleri bulunan kinoa dikimin ardından 4-6 gün içerisinde çimlenir ve yaklaşık 3 ay sonra hasat edilir. Yüksek protein içerdiğinden en sağlıklı gıdaların başında gelen kinoa, astronot yemekleri arasında yer alıyor.
Kinoa Yetiştiriciliği
Tarımla ilgileniyorsanız ve yetiştirdiğiniz ürünlerin az para kazandırdığından şikayet ediyorsanız ya da tarım sektörüne yatırım yapıp gelir elde etmek istiyorsanız kinoa yetiştirmek tam size göre olabilir. İçerdiği protein tam protein olarak adlandırılan ve ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu eşsiz bitki özellikle vejetaryenler arasında çok popüler. Sağlıklı beslenme trendlerine olan ilgi gün geçtikçe artarken, kinoa da değerini artırmaya devam ediyor.
Kinoa Yetiştiriciliği Karlı mı?
Kinoa, şu an birim başına en yüksek kar edilebilen ürünlerin başında geliyor. Başlangıçta yapacağınız yatırım miktarının düşük olmasının yanı sıra yüksek satış fiyatı ile girişimcilerin yüzünü güldüren kinoa, zorlu iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabiliyor. Öyle ki, bu değerli bitki deniz seviyesinde yetişebildiği gibi 4.000 metre yükseklikte de tohum saçmayı sürdürüyor.
Kaba bir hesap yapmamız gerekirse, bir dönümlük alanda yetiştireceğiniz kinoa için yapacağınız tohum masrafı yaklaşık olarak 500 TL civarında olacaktır. Hasat döneminde bu alandan alacağınız ürün miktarı ise 600 kilogram. Kinoa’nın tarlada satışı en az 10 TL’ye gerçekleşiyor. Dolayısıyla 1 dönümden 6.000 TL para kazanmak mümkün. Bu kadar kazandıran bir bitki türü bulmak kolay değil.
Toprağınız olmasa bile, icar yoluyla kullanabileceğiniz 10 dönümlük bir tarlaya yapacağınız tohum ve işçilik masraflarını düştüğümüzde minimum 40.000 TL gelir elde etmeniz mümkündür. Hem de sadece 3 ayda. Bu sebeple kinoa yetiştiriciliği karlı mıdır sorusuna rahatlıkla evet cevabını verebiliriz.
Kinoa yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız öncelikle iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bitkinin yetiştirilme süreciyle ilgili teknik bilgileri iyice öğrenmeden ve tecrübe kazanmadan maceraya girmeyin. Kinoa yetiştiriciliği ile ilgili dernekler var. Bu derneklere başvurarak konuyla ilgili detaylı bilgi alabilir, üreticilerle görüşerek işin inceliklerini öğrenebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan 2021'de En İyi İş Fikirleri başlıklı makalemizde 2021 yılı karlı iş fikirleri, cep telefonu tamiri kursu ve Çok kazandıran işler hakkında bilgiler verilmektedir.