İşte Geleceğin Meslekleri
Daha önce yayımladığımız bir araştırmada gelecekte artık insanların yapmayacağı meslekleri değerlendirdiğimiz bir yazı yayımlamıştık. Bu kez geleceğin meslekleri ile karşınızdayız. Teknolojinin akıl almaz bir hızla gelişmesiyle birlikte yapay zekalar birçok meslek dalında insanların yerini almaya başladı. Ancak bu gelişmeler yeni fırsatlar da yarattı. İşte önümüzdeki yıllarda çok kazandıracak gözde meslekler.
Yazılım Mühendisliği
Bilgisyarlar her yerde. Hayatımızın her alanındalar ve artık onlar olmazsa dünya durur. Bu kadar yaygın bir teknoloji ile ilgili mesleklerin tamamı geleceğin meslekleri arasında sayılabilir. Yazılım mühendisleri, kodlama ve program geliştirme gibi yetenekleriyle dünyanın her yerinde yüksek maaşla iş bulabilir.
Genetik Mühendisliği
Son yıllarda genetik alanında yapılan çalışmalar büyük gelişmelere sebep oldu. Hastalıkların önlenmesinden tarım ve gıda sektörüne kadar pek çok alanda ihtiyaç duyulan genetik mühendisleri hem prestijli hem de çok kazançlı bir mesleğe sahip olacak.
Veri Analistliği
Tarih boyunca bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İnternet sayesinde istediğimiz her an, herhangi bir bilgiye kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak, toplanan verilerin işlenmesi ve doğru değerlendirilmesi en az bilginin kendisi kadar önemli. Doğru analiz edilmeyen bilgi işe yaramaz bilgidir. Doğru stratejiler geliştirebilmek verileri doğru yorumlayabilmeye bağlıdır. Bu sebeple veri analistliği gelecekte önemli ve kazançlı bir meslek olacak.
Ekoloji Uzmanlığı
İnsanoğlu diğer türler arasında sıyrılarak dünyayı egemenliği altına aldı ve inanılma bir gelişim gösterdi. Ancak bunu yaparken gezegene yaptıklarımızda ortada. Dünya yaşanamaz bir yer haline gelmeden önce bir şeyler yapmak zorunda olduğumuz gerçeğiyle yüzleştik bile. Bu süreçte en çok ihtiyaç duyacağımız kişiler ekoloji uzmanları olacak.
İnsan Kaynakları Uzmanlığı
Dev şirketlerin son 20 yıldır büyük önem verdiği insan kaynakları birimi, çalışanlardan maksimum verimi almayı sağlıyor. Nihai amaçları para kazanmak olan bu şirketler her bir çalışandan daha fazla performans alarak hem tasarruf ediyor hem de daha çok kazanıyor. Bu sebeple insan kaynakları uzmanı şirketlerin vazgeçilmez personelleri.
3D Yazıcı Mühendisliği
3D yazıcılar şu anda bile hayatımızı kolaylaştıran önemli teknolojiler. Yakın gelecekte her evde olacağı düşünülen 3D yazıcıların daha da geliştirilmesi sürecinde bu mesleği icra edenlere ihtiyaç duyulacak.
İnternet Güvenlik Uzmanlığı
İnternet hayatımızın merkezine yerleşen ve her alanda başvurduğumuz bir teknoloji. Ancak bir o kadar da savunmasız. Veri güvenliğinin sağlanması için devletler ve şirketler milyarlarca dolar para harcıyor. Yakın gelecekte daha da büyüyecek olan bu soruna çözüm ise internet güvenliği uzmanları çalıştırmak olacak.
Diyetisyenlik
Obezite şu anda dünyanın en tehlikeli hastalığı olarak kabul ediliyor. Birçok hastalığa doğrudan sebep olan bu problemin görülme oranı her geçen gün artıyor.
Psikiyatristlik
Yoğun tempoda ve stres altında geçen yaşamlara birçok kişinin psikolojisi dayanmıyor. Psikoljik rahatsızlıkların sayısında çığ gibi artış yaşanıyor. Gelecekte daha da artacağına kesin göze bakılan psikolojik rahatsızlıklar psikiyatristlik mesleğini geleceğin meslekleri kategorisinde önemli bir pozisyona sokuyor.
Bilgi Teknolojileri Yöneticiliği
Özel ya da resmi neredeyse tüm kuruluşlaşlarda yapılan işlemler bilgisayarlar üzerinden yapılıyor. Bu sistemlerin işler halde ve yeterli olması hayati önem taşıyor. Şirketlerin teknolojik ihtiyaçların doğru belirlenmesi ve kullanışlı kılınması sürecinde bilgi teknolojileri yöneticilerine olan ihtiyaç artacak.
Bu listeye ekleyebileceğimiz geleceğin meslekleri arasında onlarcası daha mevcut. Öte yandan günümüzde de popüler olan ve gelecekte de ihtiyacın asla bitmeyeceği mesleklerde var. Diş hekimliği, kuaförlük, hemşirelik, öğretmenlik ve endüstri mühendisliği gibi.
Bir önceki yazımız olan İşte Dünyanın En Büyük 10 Şirketi başlıklı makalemizde dev şirketler ve dünyanın en büyük şirketleri hakkında bilgiler verilmektedir.