Franchising Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları
Sıfırdan bir işi kurmak yerine, güçlü bir markanın kanatları altında başlamak, işletmenizin uzun süre ayakta kalabilmesi adına önemli bir tercihtir. Yapılan araştırmalar franchising yöntemi ile başlanan işlerin ilk 10 yıl boyunca devam etme oranının diğerlerine göre 3.5 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Kendi işini kurmak isteyenlerin çok tercih ettiği franchising sisteminin avantajları ve dezavantajları var. Yazımızın devamında buna değineceğiz.
Franchising Sisteminin Avantajları
Eğer güçlü bir markadan bayilik hakkı satın alırsanız sizin için çok önemli olan zaman ve enerjiden tasarruf etmiş olursunuz. İşyerinizi açma sürecine bayilik aldığınız şirket doğrudan dahil olacaktır ve tecrübeleriyle fark yaratacaktır.
Franchising sisteminin avantajları arasında bana göre en önemli olan maddelerden birisi sunulan eğitim ve destektir. Sizin elde edeceğiniz kazanç bayilik veren şirketler için de kazanç anlamına geldiğinden işinizin mükemmel bir biçimde planlanması ve sizin süreci yönetebilecek eğitimi almanız onlar için önemlidir. Bu sebeple yeni işinizi yönetirken çok ihtiyaç duyacağınız eğitim ve desteği güçlü bir şekilde alacaksınız.
Franchising modelini asıl başarılı kılan en önemli faktörlerden birisi satın aldığımız şeyin yalnızca marka olmamasıdır. Satın aldığımız aynı zamanda başarısını kanıtlamış bir modelidir de. Kusursuz çalışan ve nitelikli bir iş modelini uyguladığınızda sizin de başarı şansınız artmaktadır.
Yeni bir marka oluşturmak çok zaman ister. Tanınıp benimsenerek, tercih edilen bir isme dönüşmesi için uzun soluklu, pahalı ve zorlu bir süreç gerekir. Ancak franchising modeli bu aşamayı kolaylıkla geçmenizi sağlar. Zaten tanınan bir markayla çalışırsınız ve müşterileriniz hazırdır bile.
Franchising Sisteminin Dezavantajları
Bu modelde iş kurmak büyük yatırım gerektirir. Telif hakkı da denilen franchising bedeli bayilik veren şirketlere göre değişmekle birlikte on binlerce liradan başlar ve yüzbinlerce liraya ulaşır. Sürekli olarak devam edecek olan telif hakkı için bu paraları vermek maddi olanak gerektirir. Sisteme geçmeden önce maliyet kazanç hesaplarınızı iyi yapamazsanız sonuç hüsran olabilir. Bazı firmaların kazancınızdan da pay aldığını belirtelim.
Franchis aldığınız şirketin durumu sizin iş yerinizi de doğrudan etkiler. Franchise aldığınız şirket zor günler geçiriyorsa sizin için de tehlike çanları çalıyor demektir. İşyerinizi elden çıkarmanız da artık zorlaşacaktır. Franchising sisteminin dezavantajları arasında en çok can sıkan budur. Sizin için herşey harika gidiyor olsa da firma iflas ettiyse işiniz biter.
Bunun dışında iş yerinizdeki kontrolü tamamen ele geçiremeyebilirsiniz. Bayilik veren şirketler kullanacağınız mobilyalardan boya rengine kadar müdahale edebilir. Bu konularda hassassanız problem yaşamanız olasıdır.
Franchising sisteminin avantajları ve dezavantajları bu şekilde. Hangi şirketle çalışacağınıza karar verirken en doğru seçimi yaptığınızdan emin olmalısınız. En güçlü firmayı seçmek her zaman istenilen sonucu vermeyebileceğini unutmamak gerekir. Koşulların doğru değerlendirilerek, iyi bir stratejik planlama yapılması bu sistemdeki başarı şansınızı katlayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Komagene Çiğ Köfte Bayilik Alma başlıklı makalemizde Komagene Çiğ Köfte Bayilik Şartları ve Komagene Çiğ Köfte franchising hakkında bilgiler verilmektedir.