Franchising Hakkında Herşey
Kendi işinin patronu olmak isteyenler için en akılcı ve risksiz seçeneklerden birisi kuşkusuz franchising sistemidir. Yapılan birçok araştırmaya göre franchising yani bayilik yöntemiyle kurulan işlerin, sıfırdan başlanarak yapılandırılanlara göre daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır. İstatistikler yalan söylemez.
Franchising Nedir?
Ülkemizde de franchising adıyla anılan bu sistem bayilik sistemi olarak da bilinir. Bir ürün ya da hizmet sahibinin, belirli şartların sağlanması durumunda markasını başka yatırımcılara kullandırtmasıdır. Bunun için yatırımcıların belirli bir ücret ödemeleri gerekebilir. Marka sahibi ise gerekli destek ve eğitimleri sağlamak durumundadır.
Türkçe’de franchise kelimesinin karşılığı imtiyazdır. Adından da anlaşıldığı üzere marka sahibi firma belirli şartlar karşılığında bağımsız girişimcilere adını, kalitesini ve ürünlerini kullanmak için imtiyaz sağlar. Bu yöntemde her iki taraf da belirlenen sözleşme şartlarına bağlı kalmak zorundadır.
Franchising Sistemi
İlk örnekleri 1963 yılında görülmeye başlanan franchising sistemi dev markaların ve kapitalist sistemin hızla yükselmesi ile iyice gelişmiştir. Özellikle ABD’de 1950’li yıllarda etkisini artıran bu sistemin ülkemizde yaygınlaşması ise 1980’li yıllarda başlamıştır. Ülkemizde küresel restoran zincirleri ile başlayan bu süreç günümüzde her sektörden firma tarafından sürdürülmektedir.
Franchising Nasıl Alınır?
Girişimcilerin birçoğu yeni bir işe başlayacakları zaman korkarlar ve bu korkuyu hissetmek son derece normaldir. Çünkü istatistiklere göre yeni kurulan her dört firmadan üçü başarısızlığa uğruyor. Oysa franchising sisteminde bu oran çok daha düşük. Franchising sistemi ile kurulan firmaların ilk 10 yıl içerisinde ayakta kalma oranı %62 seviyesinde. Bu sebeple bayilik sistemi çok tercih ediliyor. Peki, franchising nasıl alınır?
Franchising sistemi, yatırım maliyetlerini artırmakla birlikte çok ihtiyaç duyacağınız reklam, deneyim, güven ve müşteri kazanma noktasında çok büyük bir destek sunacaktır. Zaman ve enerjiden yapacağınız tasarrruf da cabası. Hem avantajları hem de dezavantajları bulunan bu sitemin artı ve eksilerini başka bir yazıda inceleyeceğiz.
Franchising almak istiyorsanız öncelikle hangi sektörde yer almak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Seçtiğiniz sektörde faaliyet yürütenler arasında franchising veren firmaları belirleyin. Sıra franchising şartlarını araştırmaya geldi. Önemli bir kriter olmakla birlikte, yalnızca maddi şartları değil, sağlanacak destek ve eğitim gibi hizmetleri de inceleyin. Tüm bu araştırmaları belirlediğiniz firmaların internet sitelerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.
Yine internet üzerinden ön başvuru formu doldurarak ilk adımı atmış olursunuz. Bunun ardından franchising veren firmalar sizinle iletişime geçerek görüşecek ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızın tespiti yapılacaktır. Bundan sonraki süreç anlaşma şartlarını yerine getirip getiremeyeceğiniz ile ilgilidir.
Bir önceki yazımız olan 2021'de En İyi İş Fikirleri başlıklı makalemizde 2021 yılı karlı iş fikirleri, cep telefonu tamiri kursu ve Çok kazandıran işler hakkında bilgiler verilmektedir.