Çilingir kimdir, ne iş yapar?
Yaptığı işler; anahtarların kopyasını birebir çıkartmak, anahtarları kodlama, maymuncukla hazırlık yapmak, kilit açma tutanağı hazırlama, kilide anahtar yapmak, kilitlerin şifrelerini çözmek ve değiştirmek. Kilide barel takmak, emniyet sistemi yapmak ve takmak ve ihtiyaç duyulduğu hallerde bilirkişilik yapmak.
Çilingirin kullandığı alet malzemeler şöyledir; chip dedektörü, işlenmiş veya işlenmemiş anahtarlar, anahtar oluşturma makinası, matkap, çark, el tezgahı ve mengenesi, zımpara taşı, ayarlı pense, tornavida, pim tutturma aparatı, maymuncuk, kıl testere, tesviyeci eğe türleri, akülü şarjlı matkap, el feneri, Teknik endeskopi aparatı, şoklama cihazı, kulaklık, pas pas sökücü sprey ve benzeri araç gereçleri kullanabilmelidir.
Çilingir olabilmek için gerekli özellikler: Sıradan bir meslek gibi düşünülen ancak hiç de öyle olmayan çilingirlik öncelikle mekanik ve yetenekle alakalı olarak el ve parmaklarına ustalıkla kullanılabilmesi, sabırlı ve dikkatli olunması, başladığı işi önceden planlayan ve uygulama aşamasında titiz davranan biri olması, sorumluluk bilinci yerinde, şekiller arasındaki ilişkileri ve detayları iyi algılayabilen kişiler olması gerekir.
Çilingirin Çalışma ortamı ve şartları ise genellikle kapalı mekanlarda, bazı durumlarda ise işin çeşidine göre farklı yerlerde görev yapma halleri ortaya çıkabilir, ancak bilinmesi gerekir ki çok gürültülü, kirli, yağlı çalışma ortamlarında olacakları aşikardır. İşin çeşidine göre bazen tozlu, nemli, pis kokulu, yağlı, ıslak veya soğuk ortamlarda bulunmak zorunda, hatta zaman kavramı ortadan kalkabilmektedir, çünkü kimse sizin bozulan kapıyı açmak için belli bir saatte işe başlamanızı beklemez, bir başka çözüm üretmeye çalışabilir.
Çilingir olabilmek için alınması gereken mesleki eğitim yok gibi düşünülse de aslında eğitimi çıraklık merkezlerinde verildiğini kimse düşünmemektedir. Türkiye’de hiçbir şeyin Okulu olmadığı için genelde ustaların yanında çalışan insanlar bu mesleği öğrenir. Maalesef kimse bilmese de çıraklık eğitim merkezlerinde 14 yaşını dolduranların, sağlıklı, mesleğin gerektirdiği özellikleri taşımak koşuluyla meslekte ilerlemek için eğitim alması gerektiğini kimse bilmemektedir.
Mesleğin eğitim süresi ilkokul mezunu olan bir insan için 2 yıl, lise ya da dengi okul mezunu olan bir insan için 1 Yıl Çıraklık eğitimi verilmektedir. Eğitim haftanın 4 günü uygulamalı, 1 günü ise eğitim merkezlerinde teorik olarak verilmektedir. Çıraklık eğitimini bitirenlere eğitim sonunda başarılı olmaları durumumda kalfalık belgesi ya da kalfa ünvanı verilir.
Daha sonra, çalışmak isteyenler genelde kendi işyerlerini açar ve oldukça büyük paralar kazanır. Çünkü günümüzde çilingire olan ihtiyaç hiçbir zaman bitmemektedir, her türlü kilitlenen açılması gereken şeylerin bakımı ve tamiratı yapılması gerekmektedir. Türkiye’de bakım yapılmasa da bozulduğu zaman Çilingir çağırmak aklına gelecektir.