Başlangıçta Hiçbir Şeyi Olmayıp Bugün Herşeye Sahip 5 Girişimci
İş hayatı onlarca başarı hikayeleri ile doludur. Şans bazı durumlarda işe yarasa da elde edilen hiçbir başarı tesadüf değildir ve arkasında büyük bir emek, özveri ve fedakarlık vardır. Bu yazıda başlangıçta hiçbir şeye sahip olmayan fakat şu anda dünyanın en zengin kişileri arasında bulunan ve nasıl zengin olunur sorusuna hayatlarıyla cevap veren 5 kişinin hikayesini okuyacaksınız. Bu gerçek başarı hikayeleri tırnaklarıyla kazarak bugünkü konumlarını elde eden 5 kişiye ait.
Sıfırdan İş Kurmak
Para, fon, eğitim ve hatta bazen tecrübe bile olmadan yola çıkan bu kişilerin girişimcilik örnekleri gerçekten takdiri hak ediyor. Binlerce kişinin denediği ancak çok az kişinin başarabildiği sıfırdan iş kurmak, bir zamanlar bu kişiler içinde hayaldi ve sonuç ortada.
John Paul DeJoria
Elon Musk ya da Steve Jobs kadar tanıdık bir karakter olmayabilir. Ancak John Paul DeJoria, girişimcilik ve iş yönetiminin kitabını yazmış nadir insanlardan birisidir. Başlangıçta gazete kuryesi, kamyon şoförü ve hademe olarak çalışan DeJoria daha sonra bir saç bakım şirketinde çalışmaya başladı. Burada Paul Mitchell ile tanışan girişimcimiz toplam 700 dolar yatırımla bugün John Paul Mitchell Systems olarak bilinen dev şirketi kurdular. Bugün DeJoria’nın serveti 3.1 milyar dolar.
Kevin Plank
Bugün fitness giyim markası Under Armour’un CEO’su olan Kevin Plank yıllar önce aynı adla baskılı kıyafet üretmeye çalışıyordu ancak başarılı olamamıştı. Bu işten kazandığı tüm para olan 20.000 Dolarla yola çıkan Plank 40.000 Dolar kredi desteği de alarak işini büyüttü ve bugün bünyesinde 5.900 kişiyi çalıştırıyor. Perakende satıştan kazancı ise yıllık 2 milyar dolar.
Jan Koum
Bugün milyonlarca kişinin kullandığı bir uygulama olan WhatsApp’ın kurucusu olan Jan Koum’un adını pek kimse bilmez. Ukrayna’nın başkenti Kiew yakınlarında küçük bir köyde dünyaya gelen Koum’un ailesi fakirlik ve çaresizlik içinde Kaliforniya’ya göz etmiş. Burada boş zamanlarını bilgisayarlarla ilgilenerek geçiren Koum yeteneklerinin giderek geliştirmiş ve henüz 18 yaşındayken Yahoo tarafından fark edilerek Altyapı Mühendisi olarak işe alınmış.
Burada çalışarak geçirdiği 10 yıl boyunca uygulama dünyasının geleceğini fark eden girişimcimiz 2009 yılında WhatsApp Inc.’i kurdu. 2014 yılına geldiğimizde inanılmaz bir popülariteye ulaşan WhatsApp, Facebook tarafından tam 19 milyar Dolara satın alındı.
Sam Walton
Dünyanın en büyük perakende satış mağazaları zincirlerinden birisi olan Walmart’ın kurucusu Sam Walton bu işe başladığında cebinde metelik yoktu. Üvey babasından 20.000 Dolar borç alarak yola çıkan Sam Walton’un mağazalarında bugün 2.1 milyon kişi çalışıyor ve Walton dünyanın en zengin kişileri listesinde ilk sıralarda yer alıyor ve girişimcilik örnekleri arasında parmakla gösterilen bir işi başarmış.
George Soros
Aslında bir girişimciden çok yatırımcı olarak tanımlayabileceğimiz George Soros nasıl zengin olunur sorusuna hikayesiyle cevap veriyor. Soros 1947 yılında, henüz genç bir delikanlı iken, ülkesi Macaristan’ı işgal eden Nazi’lerden kaçarak İngiltere’ye gelmiş. Cebinde neredeyse hiç para olmayan Soros binbir emekle ekonomi eğitimi almış ve Amerika’nın yolunu tutmuş. Burada bazı şirketler için yatırım danışmanlığı yaptıktan sonra biriktirdiği parayla kendi şirketini kurmuş ve günde 1 milyar dolar kazandığı yatırım hamleleri ile meşhur olmuş.
Bir önceki yazımız olan İşte Geleceğin Meslekleri başlıklı makalemizde geleceğin meslekleri hakkında bilgiler verilmektedir.