Dul ve Yetim Aylığı Hakkında Herşey

30.12.2017
1.138
Dul ve Yetim Aylığı Hakkında Herşey

Sosyal devletin gerektirdiği şekilde ülkemizde de uygulanan dul ve yetim aylığı ile ilgili merak edilen çok şey var. Her an herkesin başına gelebilecek böyle bir durumda, ne yapılmalı, nereye başvurulmalı gibi soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı nedir, kimler nasıl alır ve ücret ne nasıl hesaplanır bakalım.

Dul ve Yetim Aylığı Nedir?

Tüm bu soruları cevaplamadan önce dul ve yetim aylığı nedir kısaca değinelim. Ölüm aylığı olarak da bilinen dul ve yetim aylığı eşlerden herhangi birisi hayatını kaybettiği zaman geride kalan eşe ve çocuklara verilen aylıktır. Ölen şahsın eşinin hak ettiği aylık dul aylığı, evlatlarının hak ettiği ise yetim aylığı olarak adlandırılır.

Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır?

Bir kişi hayatını kaybettiğinde geride kalan çocukları ve eşi maaşını almaya hak kazanır. Ancak bununla ilgili belirli kriterler bulunmaktadır. Öncelikle maaşın tamamının geride kalanlara ödenmediğini belirtelim. Ölen kişinin maaşının yüzde 75’lik kısmı eşi ve çocuklarına pay edilir. Paylaşım yapılırken eşe maaşın yüzde 50’si, çocuklara ise %25’i paylaştırılır. Çocuk sayısı kaç olursa olsun, yalnızca bu yüzde 25’lik kesim pay edilir.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  En Kolay Para Kazanma Yöntemleri

doğum fotoğrafçısı olmak

Eğer ölen kişinin eşi de yaşamını yitirmişse o zaman % 75’in tamamı çocuk ya da çocuklara verilir. Çocuk olmadığı takdirde tüm tutar geride kalan eşin hakkıdır. Fakat, dul aylığı alan bir kişi sigortalı bir işte çalışıyorsa yüzde 75’lik tutarın yalnızca yarısını alabilir. Bu, eş bir işte çalıştığı sürece devam eder. Öte yandan geride kalan eşin bakmakla yükümlü olduğu 65 yaş üstü kişiler varsa onlar da maaştan pay alma hakkına sahiptir.

Dul ve Yetim Aylığı Şartları

Geride kalan eş, başka bir evlilik gerçekleştirdiği takdirde dul aylığı kesilecektir. Herhangi bir sigortalı işte çalıştığı takdirde ise aylığın %50’si ödenmeyecektir.

Ebeveynlerinden birisini kaybeden erkek çocukları 18 yaşına kadar maaşın %25’inden kendisine düşen payı almaya devam eder. Eğer öğrenciliği devam ediyorsa bu süre 25 yaşına kadar uzatılır. Erkek çocuğunun çalışmasına mani teşkil eden herhangi bir engeli varsa aylığı ömrü boyunca almaya devam eder.

Kız çocukları ise yeniden evleninceye kadar ya da bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar herhangi bir yaş sınırı olmaksızın yetim aylığı almaya devam eder. Evlendiğinde kesilen maaş, yeniden boşalma durumunda tekrar bağlanır. Yaşamını yitiren kişinin geride bıraktığı bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise ölüm aylığı adı altında maaştan pay alırlar.

SİZİN İÇİN ÖNERİLENE GÖZAT!  İş İmkanı En Çok Olan Meslekler

Dul ve Yetim Aylığı Başvuru

Ölen kişinin hak sahibi yakınları dul ve yetim aylığı başvurusu yapmadığı sürece bu haktan faydalanamaz. Bunun için resmi olarak başvuru yapılmadığı sürece herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Ölüm aylığı talep belgesi ile birlikte il-ilçe SGK müdürlüklerine yapacağınız başvurunun ardından, ilk ay başında ödeme hesabınıza yapılır.

Bir önceki yazımız olan 2018 Asgari Ücret Tutarı Belli Oldu başlıklı makalemizde Asgari Ücret Zammı Ne Kadar, Asgari Ücretten Ne Kadar Vergi Kesiliyor ve Diğer Ülkelerde Asgari Ücret hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.